poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Pachnąca pizza

Witajcie Świetliki!
Dziś w ramach zajęć sensorycznych zapraszam Was do kuchni.
Będziemy pichcić - przesypywać, przelewać, mieszać, ugniatać, wałkować, siekać, smakować, wąchać i dotykać. :) Przygotujemy pizzę!

Składniki na ciasto:

300g mąki pszennej
4 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
4 dkg drożdży (wcześniej rozpuszczonych w 100ml letniej wody w dodatkiem 1/4 łyżeczki cukru).
Zanim dodasz drożdże do ciasta pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj. Użyj w tym celu ręki. Poczujesz wówczas gładką i miękką konsystencję ciasta. Wyrabiaj ciasto ok. 5 minut, aby było puszyste po upieczeniu.


Przygotowane ciasto rozwałkuj na cienką warstwę, jeśli lubisz pizze na cieście cienkim lub na nieco grubszą jeśli jesteś fanem pizzy na cieście podwójnym.


Wierzch ciasta posmaruj cienką warstwą ketchupu lub innego sosu pomidorowego. Następnie posyp ulubionymi ziołami.


Posiekaj w cienkie plastry składniki, które chcesz dodać do pizzy.


Możesz użyć dowolnych składników: wedliny, pieczarek, cebuli czy innych ulubionych warzyw. Jeśli chcesz, żeby Twoja pizza aromatycznie pachniała, oprósz ją ulubionymi ziołami.


Pokrojone składniki umieść na cieście. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz pizzę 15 - 20 minut.


W międzyczasie zetrzyj na tarce ok. 25 dkg żótego sera.


Podpieczoną pizzę ( po ok. 10 minutach od wstawienia) wyjmij na moment z piekarnika i ostrożnie posyp startym serem. Uważaj, aby się nie poparzyć rozgrzaną blaszką.


Po ok. 20 minutach, wyjmij pizzę z piekarnika, pokrój na kawałki i zaproś swoją Rodzinę na pyszną ucztę. :) Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz