Pozostajemy w klimatach kulinarnych. Dziś proponuję Wam upieczenie pysznych, pachnących i zdrowych ciasteczek.
Składniki:
– 200 g masła
– dwie szklanki mąki pszennej razowej (300 g, może być orkiszowa)
– 3 jajka
– czubata łyżeczka cynamonu
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków (60g)
- 2 łyżki kakao, jeśli chcesz, by ciasteczka były ciemne.
Sposób wykonania:
Zimne, twarde masło posiekaj nożem. Na stole lub stolnicy, obok masła wysyp pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko i zagnieć, aż składniki dobrze się połączą.
Zimne, twarde masło posiekaj nożem. Na stole lub stolnicy, obok masła wysyp pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko i zagnieć, aż składniki dobrze się połączą.
Kiedy wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie już gładkie uformuj z niego kilka dowolnych kształtów. Możesz ciasto ugniatać, formować w kulki, wałki czy inne kształty, możesz palcem robić w nim dziurki lub wygniatać wzorki. Będzie to świetne ćwiczenie dla Twoich dłoni.
Po krótkich ćwiczeniach z ciastem, uformuj z niego kilka mniejszych kul. Pojedynczo każdą z nich rozwałkuj przy pomocy wałka do ciasta na ok. 5 mm warstę. Wytnij kształty ciastek dobrze przyciskając do niego foremki.
Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej wykrojone ciasteczka. Piecz każdą porcję ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Upieczone ciasteczka ostudź. Podawaj same, posypane cukrem pudrem lub posmarowane ulubioną konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz