MNISZEK LEKARSKI
Mniszek lekarski to roślina pospolita i powszechnie występująca w całej Polsce.
Zapewne rozpoznajesz tę roślinę na zdjęciu, bo spotykasz ją w ogrodzie oraz na spacerze na naszych trawnikach w parkach, w przydrożnych rowach, na łące i na obrzeżu lasu.
Potocznie nazywana jest mleczem lub dmuchawcem. Skąd te nazwy się wzięły? Zaraz się okaże. Przyjrzyj się etapom rozwoju mniszka.
Ciekawe jest to, że przekwitając, mniszek nie gubi płatków, jak inne kwiaty, ale zamyka je na powrót w swoim kielichu.
W tym zamknięciu w ciągu kilku dni dojrzewają nasionka, a płatki przekształcają się w małe "spadochroniki".
Gdy po raz drugi otwiera się kielich mniszka, wygląda tak. Zapewne już wiesz, dlaczego jego potoczna nazwa to dmuchawiec.
Nasionko jest maleńkie,
na zdjęciu to ta brązowa kropeczka. Każde posiada swój własny "spadochronik", który sprawia, że niesione wiatrem może ulatywać daleko.
Pozostaje po nich taka oto pusta główka.
Czy wiesz, że...
to roślina jadalna? Liście mniszka są smacznym dodatkiem
do sałatek.
Natomiast z kwiatów można sporządzić syrop, który
stosuje się w infekcjach dróg oddechowych i przy kaszlu.
Napar można stosować w
postaci okładów, kompresów oraz jako dodatek do kąpieli.
Jego
dobroczynny wpływ na nasze zdrowie został już dawno doceniony, leki z mniszka
można kupić w aptekach i sklepach zielarskich.
Jak każdą roślinę przeznaczoną do celów spożywczych mniszka należy zbierać w miejscach nie skażonych spalinami
samochodowymi i pyłami przemysłowymi.
A dlaczego niektórzy nazywają tę roślinę mleczem?
Spojrzyj na jego przełamaną łodygę. Wyraźnie widać białe "mleczko". Jest lepkie i brudzi palce wcale nie na biało.
Zapraszam na spacer. Poszukanie mniszka jest łatwe, ale spróbuj przyjrzeć się jego kwiatom na poszczególnych, przedstawionych wyżej etapach rozwoju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz