czwartek, 14 maja 2020

Słodkie, pachnące, pyszyste pączki.

Kochani, od czasu do czasu proponuje Wam kulinarne ćwiczenia sensoryczne, więc dziś mam dla Was przepis na domowe pyszne pączki. :) Przygotowując je wykorzystacie prawie wszystkie zmysły, które posiadamy. Dotyk - bo pączki trzeba ręcznie uformować z ciasta, które najpierw musisz zagnieść. Wzrok - będzie Ci niezbędny, by prawidłowo odmierzyć wszystkie składniki i wykonać poszczególne etapy zadania. Smak - pozwoli Ci docenić puszystość i walory smakowe pączków. Węch - dzięki niemu poczujesz, jak pięknie pachną, gdy są świeże.

Czego potrzebujesz?
05, kg mąki pszennej
5 dag drożdży
1/4 l mleka
4 żółtka
1 całe jajko
0,5 kostki margaryny
0,5 szkl. cukru
dżem o ulubionym smaku

Wykonanie:
Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej mąkę, zrób na środku mąki dołek, do niego pokrusz drożdże i wsyp cukier. W rondelku podgrzej mleko, ale uważaj, by się nie zagotowało. Ciepłe mleko wlej na drożdże i pozostaw całość do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie rozpuść w rondelku margarynę i odstaw ją do wystudzenia. 
Wróć do miski z drożdżami, dodaj do niej żółtka i całe jajko. Wszystkie składniki połącz ręką. Dodaj teraz przestudzoną margarynę i ugniataj ciasto przez ok. 20 minut.


Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki.


Dobrze wyrobione ciasto pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.


Nabieraj łyżką porcję ciasta i formuj z niej w dłoniach kulkę. Zwróć uwagę na konsystencję ciasta, pomyśl jakie jest w dotyku? Czy to miłe czy nieprzyjemne dla Ciebie uczucie?
Uformowaną kulkę zgnieć dłonią na płaski placek, na środku którego połóż odrobinę dżemu i ponownie uformuj kulkę.



Smaż pączki na patelni w kąpieli z oleju. Poproś na tym etapie pracy o pomoc kogoś dorosłego.
Przestudzone pączki możesz polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.


Przygotuj aromatyczną, cieplutką herbatę. Podaj do niej wykonane przez siebie pyszne pączki i zaproś rodzinę na podwieczorek.


Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz