czwartek, 4 czerwca 2020

Zboża

Ciepły kwiecień, mokry maj, będzie zboże niby gaj...

...mówi ludowe przysłowie.
Dziś garść podstawowych wiadomości o 4 najpopularniejszych zbożach hodowanych w Polsce.
Od góry ułożone są owies, jęczmień, pszenica i żyto. Przyjrzyj się jak jest ułożone ziarno tych zbóż.
  • Które najbardziej różni się od pozostałych?
  • Jakie są najbardziej podobne do siebie?

To owies, jego ziarno ułożone jest w tzw. wiechę.
Z owsa produkuje się popularne płatki owsiane, zapewniające dużą dawkę energii i siły fizycznej. Natomiast jego ziarno to ulubiony pokarm koni.
 Żyto, pszenica i jęczmień mają ziarna ułożone w kłosach.

Najłatwiej rozpoznać pszenicę, bo jej kłos ma najkrótsze tzw. ości, czyli "wąsiki" w kłosie.
To najpopularniejsze w Polsce zboże. Z mąki pszennej wypieka się najczęściej jadany u nas chleb i bułki oraz tysiące rodzajów ciast cukierniczych. 
Kaszka manna to również produkt z pszenicy.

 Kłos żyta ma krótsze ości niż kłos jęczmienia.

Z mąki żytniej wypieka się pieczywo razowe (chleb i bułki) polecane przez dietetyków, a niemielone ziarno żyta służy jako pasza dla zwierząt.

Z jęczmienia produkuje się kasze i płatki oraz tzw. słód, z którego powstaje piwo. Produkty jęczmienne to cenny składnik naszej diety, którym zawdzięczamy wzmocnienie naszych włosów i lepszą pracę układu pokarmowego.  
Ziarno jęczmienia jest też paszą dla zwierząt.

Zadanie: 
  • Sprawdź, które z tych produktów zbożowych masz w domu. 
  • Z którego zboża produkty spożywasz najczęściej? 
  • Czy kilka razy w tygodniu spożywasz tzw. produkty razowe, czyli produkty z grubo mielonego ziarna żyta?  

Pszenica, owies, jęczmień i żyto to 4 najpopularniejsze zboża w Polsce. Natomiast na świecie najwięcej sieje się kukurydzy i ryżu. 

Czy wiesz, że: kukurydza, którą uprawia się w niedużych ilościach także w Polsce ma ziarno ułożone w tzw. kolbie? Na jednej łodydze kukurydzy jest kilka kolb z ziarnem.
Dynamiczne zwyżki notowań kukurydzy oraz duża produkcja kakao na ...

Przysmakiem wielu z nas są płatki kukurydziane oraz prażona kolba kukurydzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz