wtorek, 7 kwietnia 2020

Domowa ciastolina


Proponuję Wam dziś wyprodukowanie własnej ciastoliny.

W tym celu potrzebujecie:
- 1 szklankę mąki,
- 1 szklankę soli kuchennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- ½ szklanki ciepłej wody,
- barwniki spożywcze



Sposób wykonania krok po kroku:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i stopniowo dolewamy wodę i olej.
Wszystkie składniki ugniatamy do powstania gładkiej masy.



Powstałą masę możemy podzielić sobie na kilka części i do każdej dodać inny kolor barwnika, w ten sposób będziemy mieli różne kolory ciastoliny. Każdą część ugniatamy jeszcze raz w celu dokładnego połączenia barwnika z masą.



Ciastolina gotowa! Teraz możecie tworzyć różne formy, wycinać, łączyć ze sobą, wystarczy włączyć wyobraźnię :).


 Ciastolinowa żaba. :)

Krok 1
Formujemy 1 większą kulkę (brzuszek żabki), 2 średniej wielkości kulki (to będą oczka) i 2 łapki.



Krok 2
W łapkach robimy wgniecenia wykałaczką, to będą paluszki żabki. Do kuleczek, które posłużą nam jako oczka doklejamy białe środki, a następnie na nich przyklejamy jeszcze czarne kuleczki i oczy żaby gotowe. Z różowej ciastoliny doklejamy żabce rumieńce.




Krok 3.
Doklejamy oczy oraz łapki do brzuszka, a z czarnej masy robimy szeroki uśmiech i żabka gotowa.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz