wtorek, 7 kwietnia 2020

Kreatywnie




Jajka z czuprynką, czyli jak udekorować wielkanocny stół

 Przygotuj: watę, skorupki jajka, nasiona rzeżuchy, wodę. 
 
Wykonanie:

Do skorupki jajka nałóż waty, wlej ostrożnie wodę i dokładaj waty tak, aby była ona ok. 1 cm poniżej brzegu skorupki. 
 
  
 
Wysyp równomiernie nasiona rzeżuchy. 
 


 
 
W pierwszym i drugim dniu sprawdzaj często czy są one na wilgotnym podłożu szczególnie wtedy, gdy skorupka stoi w nasłonecznionym miejscu. Kiedy nasionka zakiełkują będą mogły czerpać wodę z niższych warstw waty, ale i wtedy kontroluj jej wilgotność.
 
 
Po 3-4 dniach skorupka będzie miała wesołą, rozczochraną czuprynkę. Możesz ozdobić skorupkę, ale rób to delikatnie, bo jest bardzo krucha!
 
 






Kiedy musisz zasiać rzeżuchę, aby w niedzielę wielkanocną móc tak ozdobić stół?
Rzeżucha będzie też witaminowym dodatkiem do jajek i sałatek.
Wesołego, smacznego, rozczochranego jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz