Kreatywnie
Jajka z czuprynką, czyli jak udekorować wielkanocny stół
Przygotuj: watę, skorupki jajka, nasiona rzeżuchy, wodę.
Wykonanie:
Do skorupki jajka nałóż waty, wlej ostrożnie wodę i dokładaj
waty tak, aby była ona ok. 1 cm poniżej brzegu skorupki.
Wysyp równomiernie
nasiona rzeżuchy.
W pierwszym i drugim dniu sprawdzaj często czy są one na
wilgotnym podłożu szczególnie wtedy, gdy skorupka stoi w nasłonecznionym
miejscu. Kiedy nasionka zakiełkują będą mogły czerpać wodę z niższych warstw
waty, ale i wtedy kontroluj jej wilgotność.
Po 3-4 dniach skorupka będzie miała wesołą, rozczochraną
czuprynkę. Możesz ozdobić skorupkę, ale rób to delikatnie, bo jest bardzo
krucha!
Kiedy musisz zasiać rzeżuchę, aby w niedzielę wielkanocną
móc tak ozdobić stół?
Rzeżucha będzie też witaminowym dodatkiem do jajek i
sałatek.
Wesołego, smacznego, rozczochranego jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz